Mijlpalen

Enkele mijlpalen

19 Maart 2019

Opstart van een klimaatproject


Mede onder invloed van de grote aantallen jongeren die op straat komen voor het klimaat, start VZW de Mark dit klimaatproject op, een ambitieus plan om van de Aerebeekvallei een echte klimaatvallei te maken.


7 September 2020

Provinciale steun


De provincie Vlaams-Brabant steunt het duurzame klimaatproject ’Klimaatvallei Herne’. Met dit project wil het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei meewerken aan het ontwikkelen van de Aerebeekvallei als ecologische verbinding tussen de Markvallei en Bos Ter Rijst.7 Mei 2019

Aankoop van een bosvijver en rietveldje


VZW de Mark koopt in de Aerebeekvallei een bosvijver en rietveldje aan die het regenwater uit de nabijgelegen gebieden verzamelen. De vijver is een drinkplaats voor dieren en het leefgebied van ijsvogel en amfibieën. Het rietveldje vormt een veilige beschutting voor een aantal dieren. Een eerste oase voor de biodiversiteit.

1 Oktober 2020

Voedselbos 'De Wildernis'


Op de flanken van de Aerebeekvallei start ‘De Wildernis’, een veelzijdig agro-ecologisch project op 2 hectare met voedselbos, bloemen- en kruidenteelt en wetenschappelijk onderzoek naar kleinschalige landbouw geïnspireerd op de natuur.9 November 2019

Aanplant van fruitbomen in de vallei


Samen met enthusiaste vrijwilligers van VZW de Mark worden een reeks fruitbomen (peer, pruim, nashi, kwee, appel, perzik, abrikoos, ...) en notenbomen aangeplant op privé terrein op de flanken van de vallei.

10 November 2021

Diervriendelijke verlichting


Herne kiest voor diervriendelijke verlichting in de klimaatvallei. Deze lampen hebben minder negatieve effecten op vleermuizen, maar o.a. ook op insekten die belangrijk zijn voor de bestuiving, en bij uitbreiding dus ook voor de landbouw.